top of page
mysore-photo-ashtangalineage.jpg

ASHTANGA YOGA

TRADITIE

Sinds duizenden jaren wordt yoga doorgegeven tussen leraars, wijzen, goeroes en leerlingen. Deze directe kennisoverdracht van leraar tot leerling, “parampara genaamd”, draagt bijgevolg een ongeëvenaarde wijsheid met zich mee.

Vamana Rishi zou het eeuwenoude yogasysteem te boek gesteld hebben in zijn Yoga Korunta. Op deze tekst zou Rama Mogan Brahmachari zich gebaseerd hebben om zijn pupil, Krishnamacharya, te onderwijzen in het begin van 1900. Deze gaf op zijn beurt zijn kennis door aan Pattabhi Jois, de oprichter van het beroemde Shri K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Instituut (KPJAYI) in Mysore te India. Sharath Jois, de kleinzoon van Pattabhi Jois, kreeg van jongs af aan les van zijn grootvader en leidt heden ten dage het KPJAYI in het licht van deze eeuwenoude kennis.

ACHT FUNDAMENTEN

“Ashtanga” betekent letterlijk “acht geledingen”. De eerste vier fundamenten hebben betrekking op de externe aspecten van ons menszijn: de “yama’s” en “niyama’s” geven ons richting over hoe we ons kunnen gedragen ten opzichte van onszelf, de ander en de wereld; “asana” helpt ons controle over het lichaam te krijgen en “pranayama” helpt onze ademhaling te beheersen.

De laatste vier fundamenten hebben een inwaartse beweging en volgen spontaan na een jarenlange practice: met “pratyahara” gaan we onze zintuigen leren bedwingen, “dharana” betekent concentratie, “dyana” doelt op meditatie en “samadhi” is de ultieme eenwording.

IMG_1579.jpg

SERIES

De beoefening van de asana’s in Ashtanga yoga staat bekend als strikt en dynamisch. Er zijn 6 series van asana’s, en elke serie kenmerkt zich door een specifieke opeenvolging van houdingen. De eerste serie, of “Primary”, bevat dertig poses en is de belangrijkste serie, ook wel “Yoga Chikitsa” of yoga therapie genaamd.

De tweede serie (Nadi Shodhana), of “Intermediate” zuivert het zenuwstelsel door de energiekanalen te openen en te reinigen. De andere series, “Advanced Series A, B, C, D”, integreren de kracht en de schoonheid van de practice en vragen een hoog niveau van flexibiliteit en nederigheid.

De structuur van de series enerzijds en het opeenvolgen van de houdingen anderzijds is een nauwgezet systeem. Elke asana is immers een voorbereiding op de volgende pose, waarbij je kracht, balans, veerkracht en flexibiliteit opbouwt, zodat je klaar bent voor de volgende asana.

ADEMHALING

Een diepe, gelijkmatige ademhaling is van wezenlijk belang bij Ashtanga yoga. De adem voedt de actie en de actie geeft op zijn beurt voeding aan de houding, zodat elke beweging zacht, precies en beheerst wordt. 

PRACTICE

De basis in de practice van Ashtanga yoga is de ademhaling, asana en dristhi (focuspunt). Deze methode heet Tristhana, waarbij elke houding gelinkt is aan ademhaling en je je concentreert op een bepaald punt. Dankzij deze methode train je je focus en cultiveer je een kalme geest.


Meer info: https://sharathjois.com

IMG_0712.jpg
bottom of page